Terug naar Nieuws

Tweede Kamerlid Harry Bevers op werkbezoek in Roodeschool

Gepubliceerd op:

 Hoe dragen de Thuiskamers eraan bij dat ouderen langer en met plezier thuis blijven wonen? Om een antwoord te krijgen op deze vraag bezocht Tweede Kamerlid Harry Bevers samen met Julia den Hartogh van Sociaal Werk Nederland de Thuiskamer in Roodeschool. Tijdens het bezoek gingen zij in gesprek met de inwoners, om te horen hoe de Thuiskamer hun leven verrijkt. Daarnaast vertelden de medewerkers van Mensenwerk Hoogeland over het initiatief en de effecten daarvan.

Bevers heeft in zijn portefeuille onder andere WMO, WLZ en Mantelzorg. “Ik ben jaren als maatschappelijk werker actief geweest in Emmen en weet wat sociaal werk betekent voor de samenleving” vertelt Bevers. “Mijn voorliefde voor Noord-Nederland ben ik in Den Haag niet kwijtgeraakt.” Het bezoek aan Roodeschool is de uitkomst van de uitnodiging vanuit branchevereniging Sociaal Werk Nederland aan leden van de Tweede Kamer, om de kracht van het sociaal werk van dichtbij te zien en ervaren. Tintengroep en Mensenwerk Hoogeland werkten hier graag aan mee.

Een spannende start
Voor het bezoek van start gaat, vertellen Jan-Bernard Oostwoud en Sandra Schoonbeek van Mensenwerk Hoogeland samen met Jack van Dijken, voorzitter van Dorpsbelangen, over de geschiedenis van de Thuiskamer. Hoe Dorpsbelangen de spannende keuze maakte om het dorpshuis over te nemen. En hoe samen met Jan-Bernard, Sandra en hun collega’s de Thuiskamer werd opgericht. Van Dijken pakt de kans om een persoonlijke oproep te doen aan Bevers: “Investeer in woningbouw, infrastructuur en voorzieningen, zodat dorpen als Roodeschool niet alleen overleven, maar ook floreren.”

Allemaal meedoeners
Op het moment dat Bevers de Thuiskamer binnenstapt zijn er zo’n twintig inwoners aanwezig. Marcel van Leeuwen, directeur van Mensenwerk Hogeland, noemt hen meedoeners. “Soms ben je vrijwilliger, anders weer deelnemer. Uiteindelijk ervaart iedereen hier zingeving en betekenis.” In korte tijd is de groep mensen die deze Thuiskamer bezoekt uitgegroeid tot zo’n vijftig personen. “Het is echt een antwoord op een lokale behoefte, een plek voor ontmoeting en sociale samenhang. Nu zijn er in de gemeente Het Hogeland 29 Thuiskamers en komen er elke week zo’n 500 mensen bij elkaar.”

Alles begint met samenwerken
De Thuiskamers hebben elk een eigen karakter. “Elk dorp is anders, het is overal maatwerk” vertelt Johan Brongers, bestuurder van Tintengroep. “Hoe de Thuiskamer wordt georganiseerd hangt er dus ook vanaf wat de mensen in het dorp zelf belangrijk vinden en nodig hebben. Dit doen we ook zo in de andere gemeenten waar Thuiskamers worden georganiseerd, benoemt Brongers. “Wij faciliteren bij de start, helpen de initiatiefnemers en vrijwilligers op weg” vult Schoonbeek aan. “Daarna zijn we er wanneer ze ons nodig hebben, maar ligt de organisatie verder in handen van de inwoners zelf.
1729099224393_400_267_1729099473_thumb.jpg

Het initiatief maakt indruk op Bevers en Den Hartog, ook vanwege de verschillende vormen van samenwerken die hieruit voorkomen. “Deelnemers komen bijvoorbeeld bij de Thuiskamer via de wijkverpleegkundige of praktijkondersteuner. Die samenwerking is ontzettend belangrijk” benoemt Bevers. “Dat jullie hier zelf een medicijnafgiftepunt hebben geregeld, samen met de zorg, dat is fantastisch” vult Den Hartog aan. 

 

 

Lokaal jeugdhulpaanbod in gemeente Oldambt officieel bekrachtigd

03-10-2024
Gister ondertekenden Johan Brongers (Tintengroep), Karin Eeken (Sociaal Werk Oldambt) en Jurrie Nieboer (gemeente Oldambt)  de overeenkomst ‘Algemene voorziening jeugd- en gezinsondersteuning’.
Lees meer over Lokaal jeugdhulpaanbod in gemeente Oldambt officieel bekrachtigd