Terug naar Nieuws

Samenwerken aan verbinding - werkbezoek Georgette Fijneman aan Sociaal Werk De Kear

Gepubliceerd op:

”We moeten nog meer de verbinding maken en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen” stelt Georgette Fijneman, directievoorzitter bij Zilveren Kruis. Samen met Rutger de Vries, senior manager zorginkoop bij Zilveren Kruis, bezocht zij afgelopen week Sociaal Werk De Kear. Het doel van dit bezoek was om inzicht te krijgen in het werk van sociaal werkers en te bespreken hoe sociaal werk kan bijdragen aan het voorkomen van een zorginfarct.



Preventie en gezondheid

Een centraal thema tijdens het bezoek was de betekenis van sociaal werk in preventie. Johan Brongers, bestuurder van Tintengroep waar Sociaal Werk de Kear onderdeel van uitmaakt, licht dit toe. “Gezondheid of je gezond voelen wordt door allerlei factoren bepaald. Persoonlijke kenmerken, de omstandigheden waarin je wordt geboren en opgroeit. Waar je woont en waar je werkt, het speelt allemaal mee. Een groot deel van het gewone leven vindt dus buiten de zorg plaats. Door te werken aan verbeterde leefomstandigheden, bestaanszekerheid en sociale inclusie werken wij eraan om problemen aan te pakken voordat ze leiden tot een zorgvraag.”

 

Tijdens de ontmoeting presenteerden Henrieke Hofsteenge, directeur van Sociaal Werk De Kear en dr. Monique Eissens-van der Laan, directie-adviseur van de Tintengroep, de rol van sociaal werk in de transitie van zorg naar gezondheid en welzijn. Zij benadrukten het belang van een brede aanpak die verder reikt dan de traditionele zorg, en hoe sociaal werk een cruciale rol speelt in het versterken van de sociale basis.

 

Samenwerking en Innovatie

Innovatieve aanpakken zoals de 'Bloeizone' in St. Nyk en het 'Welzijn op Recept' programma in Groningen werden gedeeld. Deze projecten illustreren hoe samenwerking tussen het medische en sociale domein kan leiden tot betere gezondheidsuitkomsten en een vermindering van de druk op de formele zorg. “We geloven dat voor het oplossen van het zorginfarct buiten de zorg zelf gekeken moet worden. Innovatieve aanpakken zoals de Bloeizone leiden tot minder druk op de zorg. Daarvoor ruimte creëren maakt een groot verschil in levens van mensen.”

 

Toekomstvisie

In lijn met de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), wordt sociaal werk gezien als een sleutelcomponent in de regionale zorgplannen in Noord-Nederland. Het versterken van de samenwerking tussen zorg- en welzijnspartners en het focussen op preventieve maatregelen zijn cruciaal om een zorginfarct te voorkomen en de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Rutger de Vries benadrukt de wens tot samenwerken. “We zijn met elkaar in gesprek. Wij als zorgverzekeraar, jullie als sociaal werk en de gemeente om de beweging te maken van zorg naar gezond naar uiteindelijk gewoon leven.”


Samen in de actiestand - Yvonne Turenhout bezoekt Tintengroep

30-08-2024
 ‘Ik was echt onder de indruk van de manier waarop jullie zicht hebben op de problemen. Maar vooral op de manier waarop jullie vanuit jullie hart met passie voor het vak bezig zijn.’ Stelt Yvonne Turenhout, gedeputeerde provincie Drenthe (PvdA).
Lees meer over Samen in de actiestand - Yvonne Turenhout bezoekt Tintengroep